Aandoeningen

     (lage) Rugklachten

Bij rugklachten heeft iedereen wel een bepaald beeld. Het kan zich onderin de rug bevinden of juist in het midden of meer naar boven. Dat het vervelend of zelfs erg pijnlijk kan zijn is ook een veelvoorkomend probleem. Bewegen wordt lastiger, slapen kan moeizaam zijn, en bukken en tillen lijkt soms onmogelijk. Wij kijken als eerste naar de functie van je wervelkolom. Deze bestaat uit wervels (botten), tussenwervelschijven en spieren. Door de juiste beweeglijkheid en samenwerking van spieren kan een rug klacht goed verholpen worden. Wij werken veel samen met zeer ervaren Manueel Therapeuten waaronder Dick Kerkmeijer en Hidde Steenhuis, om zo alle aspecten mee te nemen in de behandeling. Daarnaast passen wij mobilisaties, massages, dry neelding, medical taping en oefentherapie toe om samen tot het beste en snelste herstel te komen zodat je pijnvrij kunt leven!

    Schouderklachten

De schouder is het meest complexe gewricht in ons menselijk lichaam. Het kan dan ook makkelijk mis gaan in dit gewricht waardoor klachten ontstaan.

Maartje Hanhart is aangesloten bij het Schouder Netwerk Achterhoek. Daarnaast hebben alle therapeuten veel ervaring bij het behandelen van schouderpijn. Vaak gaat het mis in de aansturing van de zogeheten ‘Rotator Cuff’ spieren. Dit is een soort korset aan spieren die de aansturing, coördinatie en stabiliteit in de schouder verzorgd. Als hierin de samenwerking niet meer zo lekker loopt krijg je klachten. Dit kan komen door een trauma, een val of een plotselinge beweging, maar ook door stress of (te) veel achter de computer zitten. Door de Rotator Cuff spieren te resetten, los te maken, te ondersteunen met eventueel tape en het doen van oefeningen, kunnen de meeste schouderklachten goed verholpen worden. Mocht er iets anders nodig zijn, of verder onderzoek dan sturen wij ook altijd door naar een van onze collega’s in Zutphen en omstreken.

     Nekklachten

Nekklachten zijn zeer vervelend en kunnen ervoor zorgen dat je belemmerd wordt in het dagelijks leven. Nekklachten kunnen door allerlei factoren ontstaan. Hoe de klachten het beste behandeld kunnen worden is per klacht en ook per persoon verschillend. Belangrijk vinden wij dat wij de klacht bij de oorzaak aanpakken, en niet alleen maar de symptomen bestrijden. Ook behandelen we op een holistische wijze omdat wij geloven dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

     Hoofdpijnklachten

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. We nemen makkelijk een paracetamolletje in, of leren leven met de hoofdpijn.

Wij behandelen veelvuldig hoofdpijn klachten. Door te kijken naar de functie van de nekwervelkolom, de spieren in de nek, je houding en andere aspecten die invloed kunnen hebben op hoofdpijn, kunnen we vaak de oorzaak wegnemen. Hierdoor kun je zonder hoofdpijn lekker leven.

Maartje Hanhart heeft de Specialisatie voor Hoofd, Hals en Kaak gedaan binnen de Dry Needling waardoor ook de complexere hoofdpijn behandeld en soms ook snel verholpen kan worden. Ook al ben je op veel plekken geweest, of levert een bezoek aan de neuroloog of pijnpoli ook weinig op, schroom niet eens te bellen, mailen of appen voor meer informatie. Mogelijk kunnen wij je toch van je hoofdpijn af helpen!

     Stress gerelateerde klachten

Stress komt steeds meer voor in onze samenleving. Er zijn allerlei situaties in ons leven die daarvoor kunnen zorgen zoals (te veel) werkdruk, een moeilijke thuissituatie, te veel verdrietige of moeilijke situaties in een te korte tijd, slecht slapen, etc. Stress zorgt voor een verhoogde spierspanning die weer pijnklachten kan veroorzaken.

Wij helpen jou in de behandeling bewust te worden van je lichamelijke reacties op stress, het vinden en afbakenen van je grenzen en het opnieuw aanleren van meer ontspannen beweeggedrag. Mocht het nodig zijn om daarnaast ook te praten met een coach, hebben wij hele fijne collega’s waar wij je graag naar doorverwijzen. Zo zul je zelf uiteindelijk minder stress ervaren en minder klachten hebben.

     Burn-out klachten

Heb je een Burn-out? Of het gevoel dat je een Burn-out krijgt?

Trek aan de bel! Vaak zijn er al een tijdje signalen zowel lichamelijk of geestelijk die je vertellen dat het even niet zo lekker meer gaat. Je kunt last hebben van allerlei verschillende soorten lichamelijke klachten, slecht slapen, kaakklemmen, vergeetachtigheid etc.

Wij kunnen je helpen met grenzen stellen, lichamelijk en geestelijk beter leren ontspannen, balans vinden in belasting en belastbaarheid en opnieuw lichamelijke (veer)kracht op te bouwen.

Wij helpen je weer een betere versie van jezelf te maken!

     Knie klachten

Knie klachten zijn in de meeste gevallen, hoe erg ze ook zijn, heel goed en snel te behandelen.

Veel mensen hebben wel eens pijn aan de knie. Pijn aan de binnenkant van de knie, pijn in de knieholte of de knie die op slot voelt. Veel knieklachten komen voor bij mensen die sporten en ineens bij een beweging of sprong pijn ervaren. Of de kniepijn ontstaat pas in de ochtend een dag na het sporten. Soms is de pijn er ineens, soms begint de pijn in de knie heel geleidelijk. Ouderen hebben regelmatig last van chronische knieklachten, bijvoorbeeld artrose van de knie.

Knie pijn kan verschillende oorzaken hebben. We kunnen onderscheid maken tussen acute kniepijn en chronische kniepijn en specifieke knieklachten en aspecifiek knieklachten. 

Bij specifieke en aspecifieke knieklachten kijken we of er een duidelijke en zichtbare oorzaak van de klacht is.

Bij een specifieke knieklacht is de oorzaak duidelijk. Een voorbeeld hiervan is een gescheurde meniscus of artrose. Bij aspecifieke knieklachten is niet direct duidelijk waar de klachten precies vandaan komen. Vaak is er dan middels een MRI-scan of röntgenfoto geen afwijkingen in de structuren van de knie te zien.

     Enkel klachten

Enkelklachten ontstaan meestal doordat je door je enkel gaat, een zogenoemde enkeldistorsie.

Zowel in de acute fase, als het dus net gebeurd is kan Medical Taping heel goed helpen tegen pijn. Ook ondersteund het het natuurlijke herstel proces. Vaak denken huisartsen dat Medical taping het zelfde als de klassieke witte ‘voetbal’ tape is, maar dat is niet zo. Medical tape is elastisch waardoor de enkel niet afgekneld kan raken.

Wij kijken uiteraard altijd eerst naar de functie van het enkelgewricht, de voet en ook de knie en heup.

Wanneer de enkelklacht al langer bestaat, of steeds maar niet over wil gaan kan Medical taping ook een hele effectieve behandeling zijn.

Naast tapen geven wij ook altijd oefeningen mee zodat de spieren rondom je enkel versterken en de kans op opnieuw verzwikken verkleind wordt.

     Heupklachten

Heupklachten komt in vele vormen voor. Patiënten die bij ons komen hebben het over zeurende pijn rondom het middenrif met pijn zowel rondom het bekken naar de benen als naar boven naar de onderrug. Soms is moeilijk met de vinger 1 plek aan te wijzen waar de pijn zit.

Ook verschilt de ernst van de pijn die men ervaart. Bij bijna iedereen veroorzaakt de heupklachten dat er minder goed bewogen kan worden. Het van de fiets afstappen na een tochtje fietsen geeft pijn in de heup en na een relax avondje tv kijken komt u bijna niet meer van de bank af zonder heuppijn of pijn in uw lies.

Wij kijken naar het totaalplaatje, dus nemen in ons onderzoek ook de onderliggende en bovenliggende gewrichten mee.

Door middel van Dry Needling, mobilisaties, massages en oefentherapie helpen wij je van je heup klacht af. Mocht een van onze behandelingen niet voldoende werken, dan sturen wij je door naar een andere therapeut zoals een Osteopaat of een Chiropractor. Ook sturen wij zo nodig terug naar de huisarts om verder onderzoek te laten doen door een Orthopeed of een Röntgenfoto.

     Bekkenklachten

Bekkenklachten kunnen een heel breed scala aan pijnklachten veroorzaken. Van pijn in je rug of hoofd, tot pijn in je knie. Het is dan ook de meest voorkomende ‘ vage’ pijnklacht die niet goed gediagnosticeerd wordt. Soms zijn mensen overal al geweest, maar blijkt het uiteindelijk om een disfunctionerend SI-gewricht te gaan (oftewel je bekken).

Door speciale onderzoekstechnieken kunnen wij onderzoeken of een klacht uit het bekken komt, of juist meer lokaal is. Wanneer het om een bekkenklacht (SI-dysfunctie of verwringing) gaat, behandelen wij graag samen met Hidde Steenhuis en Dick Kerkmeijer. Door mobilisaties, spierbehandeling en oefentherapie kan de klacht helemaal verdwijnen.

     Elleboogklachten

En Tennis-elleboog of Golfers-elleboog komt in veel gevallen niet door Tennis of het spelen van Golf. Vaak komt het door het langdurig overbelasten van het gewricht en de omliggende spieren zodat de aanhechtingen geïrriteerd raken. Dit kan extreme pijn aan de buitenkant of binnenkant van de elleboog veroorzaken.

Deze klacht is in veel gevallen ook lastig te behandelen.

Wij benaderen de klacht vanuit de boven rug en werken dan naar de elleboog toe.

Floran Rouwenhorst is gespecialiseerd in een speciale behandeltechniek waarbij ze in een aantal behandelingen de klachten fors kan reduceren of doen verdwijnen.

Voor meer vragen, neem gerust contact met ons op!!

     Pols- en Handklachten

De pols en hand heeft een specifieke benaderingswijze en behandelwijze. Wanneer wij zelf tijdens de intake denken dat het een specifiek en lokaal probleem is (dus niet vanuit de nek, schouder of elleboog komt) sturen wij dan ook door naar de handspecialist van Zutphen; Fysiotherapie Slobbe. Zij hebben zeer ervaren hand-fysiotherapeuten die deze klachten nog veel beter kunnen behandelen. Voor meer vragen, neem gerst contact met ons op. Wilt u direct contact met Fysiotherapie Slobbe? Bel: 0575-572900

     Fibromyalgie

Fibromyalgie staat voor : Aandoening aan het spier- en bindweefsel.

Fibro = bindweefsel, My komt van Myo = spieren en algie = aandoening.

Het is dus een verzamelnaam voor pijn aan het spier- en bindweefsel. Dit kan gepaard gaan met veel pijn, maar ook vermoeidheid, spierslapte, en andere vage klachten.

Wij kijken samen naar de balans tussen belasting en belastbaarheid n hoe we deze kunnen opbouwen door het verminderen van pijn en het doen van oefeningen. Dit is voor iedere persoon weer verschillend, dus vraagt een hele individuele aanpak. Graag helpen wij jou om weer sterker en met minder pijn in het leven te staan.

     Reumatoïde Artrose

Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte: je afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. RA is een chronische aandoening en verloopt wisselend: perioden waarin je (veel) last hebt van gewrichtsontstekingen wisselen af met perioden waarin je weinig of geen gewrichtsontstekingen hebt. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Naast de klachten ervaren kunnen worden, is omgaan met de aandoening ook niet altijd gemakkelijk. Wij welpen zowel op gebied van je klachten, je belasting en belastbaarheid, maar ook met het omgaan met de aandoening zelf. De behandeling bestaat vaak uit het verminderen van pijn door medical taping, ontspanning en het versterken van het lichaam door oefentherapie en balans vinden tussen jou eigen belasting en belastbaarheid.

     Artrose

Artrose is slijtage aan het kraakbeen. Dit ontstaat meestal door ouderdom maar kan ook komen door een trauma of overbelasting. Het kraakbeen wordt dan dunner en minder elastisch en dempend.

Het kan zijn dat het betreffende gewricht al behoorlijk versleten is maar geen pijnklachten geeft. Ook kan er maar een kleine of geringe slijtage zijn maar heel veel pijnklachten geven.

Het gaat vaak over de balans tussen belasting en belastbaarheid. Hier gaan wij samen met jou naar opzoek. Ook is het opbouwen van spierkracht rondom het betreffende gewricht erg belangrijk.

Door middel van Dry Needling, medical taping, massage maar zeker ook oefentherapie zijn de klachten bij artrose heel goed te behandelen.  

     Hooikoorts

Wij behandelen met groot succes hooikoortsklachten met Medical Taping. Deze tapetechniek kan er voor zorgen dat (als u op tijd met de behandeling begint) u de rest van het seizoen geen hooikoorts klachten meer heeft. U kunt dan zelfs stoppen met medicijnen of andere behandeling. Meestal is twee keer tapen voldoende om dit resultaat te bereiken. In sommige gevallen worden de klachten duidelijk minder maar zal medicatie nog nodig zijn.

     COPD

Ook bij COPD (chronische long aandoening) kan medical taping uiterst goed werken. Veel patiënten spreken over ‘’ervaren van meer lucht” na behandeld te zijn d.m.v. medical taping. (zelfs op langere termijn). Ook horen wij dit bij Post-COVID patiënten.

     Post-COVID

Mensen die COVID-19 hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren. Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Bij beperkingen kan het gaan om niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen, of je werk niet kunnen doen.

De behandeling bestaat uit oefentherapie, taping (voor meer longinhoud) en omgaan met je beperkingen. Dit doen wij in samenspraak met een multidisciplinair team.

     Revalidatie

Ook kunt u denken aan het begeleiden bij revalidatie na operaties; bijvoorbeeld bij een nieuwe heupprothese, nieuwe knieprothese, operatie na een hernia of kanaal stenose, schouder operaties etc.

Staat de klacht waar jij last van hebt er niet tussen, neem gerust contact met ons op! Ook dan kunnen we je vast helpen!