Blogs
Welkom op onze nieuwe pagina waarin we u informeren over nieuwtjes en wist u datjes uit onze praktijk. Belangrijk nieuws zullen we blijven melden op onze nieuws pagina.
Hier vindt u Blogs van onze therapeuten, patiënten en veel meer!!
Volg de blogjes van Sanne, onze coach, meer interesse bel, mail of app naar 06-18130937
Heb jij alweer je volgende bezoek aan de fysiotherapeut gepland? 21-10-2021
Wetende dat je het nodig gaat hebben? Inmiddels ben je ongeveer getrouwd met je (pijn)klachten, want…’ze horen eenmaal bij mijn leven’. Maar dat is niet omdat je daar volmondig ‘ja’ op hebt gezegd. En laat me je uit deze droom helpen: dit is ook niet altijd hoe het hoeft te zijn.
Herken je dat je steeds maar weer die terugkerende spanningsklachten in je nek en schouders voelt? Dat je weer te druk bent geweest, teveel ballen hoog hebt gehouden of slecht slaapt? Ergens weet je dat het niet lekker gaat, maar toch voel je geen ruimte om het anders te doen. Je gaat door…. Hup schouders eronder en niet teveel bij stil staan.
En weet je, dit gaat best een tijdje goed hoor. Want wij mensen zijn nou eenmaal mega veerkrachtig. Ons lichaam kan veel aan, maar vooral onze mind bepaalt dat we lange tijd kunnen doorzetten en volhouden. Onze gedachten bepalen namelijk hoe wij ons voelen, hoe wij ons gedragen en hoe we handelen. Het is een patroon waar wij ons vaak onbewust in bevinden. Dat betekent dus ook dat we heel lang door kunnen gaan op onze mindset en ons daar nog goed bij voelen.
Maar de natuur heeft ons daar ook een beschermingsmechanisme voor gegeven. Namelijk dat ons lichaam aan de bel gaat trekken als je te lang over grenzen gaat of bijvoorbeeld emoties opkropt. Je lichaam geeft dan een signaal om ervoor te zorgen dat je gaat luisteren. Want de manier waarop je het nu aanpakt is blijkbaar niet de juiste en daarmee ga je het niet volhouden.
Zo kan de oorzaak van bijvoorbeeld langdurige rugpijn heel ergens anders liggen, dan dat je in eerste instantie denkt.
Ben jij ook zo iemand die regelmatig een afspraak met de fysiotherapeut maakt omdat je hoofdpijn-, nek/schouderklachten ervaart? En wil je happy in je vel zitten? Samen kunnen we op zoek naar de oorzaak!
En dan is het echt vakantie. 30-09-2021
Ik kies er dan voor om ook echt even niet met werk bezig te zijn en mijn notificaties uit te zetten. Voor mij is deze vakantie mijn zomervakantie en aangezien ik de rest van het jaar over het algemeen ‘aan sta’, kies ik er in de vakantie voor om juist datgene te doen waar ik zin in heb. Maar dan ook echt…..Na wat pittige weken op mijn werk en wat slaaptekort (achja we kennen allemaal die periodes met golfbewegingen) is het belangrijk dat ergens de balans weer terugkomt. En voor nu is dat mijn vakantie: Even rust, even weg en niet de dagelijkse beslommeringen. Tijd om op te laden!
Natuurlijk staat er niet altijd een vakantie voor de deur, maar de keuze om op te laden na een drukke periode kan altijd gemaakt worden. Want jij maakt immers die keuze. Leer jezelf kennen in wat jij nodig hebt om op te laden. Ga je er graag op uit of kies je voor een boek of een bad? Maak een afspraak met jezelf en maak er desnoods een plan op. Zo maak ik in drukke periodes weleens de afspraak met mezelf: deze week doe je alleen wat nodig is en daarnaast zoveel mogelijk waar ik ECHT zin in heb. Voor mij betekend dat de tijd nemen om te koken, bij te slapen, een goede serie kijken, sporten, wandelen en af en toe ook juist helemaal niets. Gewoon met een kop koffie op de bank en uit het raam staren. En dan blijkt dat er ineens wel tijd is voor deze dingen. Gek he? Jij bent dus zelf degene die steeds anders kiest en de prioriteiten stelt aan andere dingen. Vaak kijken we naar dat wat we niet willen (ik wil minder op social media), maar kappen we er niet mee. Omdat we niet kijken naar wat we wel willen.
Waar zou jij meer tijd voor willen maken?
Oeh: de vakantie staat voor de deur! 23-09-2021
Zoveel zin in en dan toch overkomt het me dat ik mezelf zoveel op de hals haal dat ik eigenlijk al een vakantie nodig heb voordat ik ga… Even nog de stad in, even zorgen dat mijn werk af en bij is (want stel dat…), even die mail nog bijwerken, even zorgen dat mijn regelzaken en klusjes gedaan zijn en even dat huis nog goed poetsen. Owja en ondertussen werken tot de laatste dag voor vertrek. Well…. ook ik ben dus niet perfect. Maar gelukkig herken ik mijn patronen en dat maakt dat ik ook in staat ben keuzes te maken. Van wie moest ik dit alweer? Wil ik zo mijn vakantie in gaan?
En weetje… soms moet je gewoon even de dingen doen die je moet doen, maar misschien hoeft niet ALLES perfect en is er ook tijd na de vakantie. Ik stel mezelf dan de vraag: Wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik het niet doe?
Uiteindelijk ben ik zelf degene die er OF druk op legt OF er voor kan zorgen dat het relaxter gaat zijn. Een koffer inpakken moeten we allemaal, maar het zijn je gedachtes die maken of dit relaxt gaat of met stress. Zo waren mijn gedachten bijvoorbeeld:
- Alles moet van te voren goed afgerond anders kan ik niet op vakantie.
- Ik moet alles bij me hebben, anders kan ik niet op vakantie
- Ik moet leuke vakantiekleding bij me hebben, dat spul van vorig jaar kan echt niet meer.
Grappig, want als ik het zo opschrijf denk ik al helemaal: Hoezo? Stel jezelf altijd de vraag: is dat echt zo wat ik nu denk? Zijn mijn gedachtes waar? Of heb ik dit vooral mezelf wijs gemaakt? Tip: het helpt dus om je gedachtes op te schrijven.
Begeef je je ook weleens in Niemandsland? 16-09-2021
Het gebied tussen twee grenzen, maar eigenlijk nergens bij hoort? Niemandsland is dat gevoel wanneer je in bad ligt, maar toch denkt aan je to-do list wat je nog ‘moet’ afwerken. Of dat gevoel dat je eindelijk op de bank zit (omdat je het verdiend), maar toch denkt aan die was die er nog ligt. Kiezen om jezelf rust te geven, maar je toch schuldig voelen als je die rust neemt. Het moment dat je dus niet geniet van je rust, maar ook niet datgene doet wat in je hoofd zit.
Eigenlijk ben je dan precies ‘nergens’. Je hebt geen rust, je was is niet gedaan en je to-do list wordt niet korter. Dat is pas zonde!
Herken je je hierin? Confronterend he? 😉 …. Dit doen we nou eenmaal best vaak, omdat er zoveel te doen is. En dat is toch een vorm van roofbouw plegen. Zit je in dat niemandsland: leer dan kiezen en neem een besluit. Kies met volle overgave en niet half. Hiermee creëer je bewustzijn over wat je doet. En echt kiezen voor rust maakt ook dat je daarna weer de energie hebt om vol overgave het andere te kunnen doen. Een mooie win-win situatie in plaats van half doen en je nog niet lekker voelen.
Dus bij een volgende keer dat je hierin zit: kom dan uit dat Niemandsland en kies!
Wat mij geholpen heeft in mijn zoektocht naar balans: 09-09-2021
- Yoga en mindfulness (controle krijgen over je gedachten)
- Gezond eten
- Bewegen en dan vooral in de natuur
- Ontdekken wat mijn drijfveren en energiegevers zijn
- Journalen (dagboek schrijven)
- Dankbaarheidsoefeningen (een positieve mindset trainen: jaaa dat kan).
- Naar mezelf durven luisteren en durven VOELEN.
- Een minder volle agenda (jaaa dat mag gewoon). Ruimte voor wandelen, mijmeren, naar buiten staren.
- Mezelf af vragen: doe ik iets voor mezelf omdat ik het echt wil? Of doe ik het voor de ander (omdat ik leuk, lief, gezellig en goed gevonden wil worden)?
Maar het meeste nog die SPIEGEL. Zonder die spiegel waren alle bovenstaande stappen niet gezet. Door die spiegel kwam ik er pas achter wat ik deed, waarom ik klachten had en wat ik nodig had om eruit te komen.
En…. Dat gun ik jou ook met heel mijn hart! Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor het werk wat ik nu mag doen. Ik kan je helpen om die spiegel voor je te zijn! Wil je ook graag uit die ratrace komen? Meer rust, balans en ontspanning ervaren? Neem dan contact met me op 😊.
Balans 02-09-2021
Het terugvinden van een gezonde balans heeft te maken met de balans tussen inspanning en ontspanning, het yin-yang principe. Zo bestaat ons autonome zenuwstelsel uit je sympathische zenuwstelsel en je parasympatische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel regelt alles wat met inspanning te maken heeft en het parasympatische zenuwstelsel alles wat met ontspanning te maken heeft. Het is eigenlijk gewoon je eigen gas- en rempedaal van je lichaam. Bij overprikkeling van het zenuwstelsel is het zo dat het sympathische gedeelte teveel binnen krijgt dan het kan verwerken. Dit geeft stress en spanning als gevolg. Het systeem is overbelast en je lichaam raakt daardoor uit balans.
En … omdat we in een wereld leven waarin wij bijna dagelijks overprikkeld worden door social media, tv, e-mails, appjes, updates, telefoons etc. hebben veel mensen hier last van. Als je systeem eenmaal overprikkeld is, is het lastig om weer terug te komen in ontspanning. Met als gevolg een gejaagd gevoel en onrust.
Een overprikkeld zenuwstelsel kan je herkennen aan: gevoelens van stress, alsmaar moe zijn, weinig energie, snel prikkelbaar zijn, moeite hebben met concentratie, slaapproblemen, hartkloppingen en een hoge ademhaling/ bloeddruk. Maar dus ook aan fysieke klachten in de vorm van bijvoorbeeld spierspanning (nekpijn, rugpijn). Wellicht wel de klachten waarmee je dus al weken naar de fysiotherapeut gaat, maar die steeds maar niet weggaan.
Wil je weer meer in balans komen dan is dus ontspanning heel belangrijk! Maar ontspanning is niet alleen de oplossing van het weer in balans komen. Het zorgt natuurlijk (tijdelijk) voor de rust die je zoekt, maar interessanter nog: wat veroorzaakt deze onrust? Want met yoga of mediteren ben je niet ineens van die onrust af. Onrust zit niet in je hoofd, maar wordt veroorzaakt door gebeurtenissen en de manier waarop jij daar naar kijkt.
Herkenbaar? Neem je klachten dan serieus en laat me je helpen.
Wat bleek? 26-08-2021
Anderen waren niet zo moe na hun werkdag dat ze direct wilden slapen. Anderen hadden niet zo’n vol hoofd dat ze dingen vergaten. Anderen konden gewoon op tijd en rustig op afspraken komen en waren niet geïrriteerd als de ander wat vroeg.
Maar ik was niet al die anderen, ik ben Sanne. Ik hoefde maar één ding te doen en dat was luisteren en kijken naar ‘mijzelf’, de controle los willen laten en durven stilstaan.
Je bent niet op aarde om alleen maar te rennen en te vliegen. Om maar continue ‘aan’ te staan, nuttig en bezig te zijn. Daar zijn we niet voor bedoeld. Rust nemen IS nuttig zijn.
Mijn automatische piloot (met kritische stem met onrealistische hoge eisen) had me in de tang. Hier lagen mijn ‘overtuigingen’ en ‘patronen’ aan ten grondslag (weet je nog? Ons onderbewuste systeem?). Mijn overtuiging was: Als ik maar hard werk en mijn best doe, dan ben ik goed genoeg. Als mensen mij aardig vinden, dan doe ik er toe. Door mijn perfectionisme en overcompensatie streefde ik naar waardering.
Ik ging hierdoor voorbij aan mijn eigen behoeften, ervaarde daardoor stress en ontevredenheid.
Ik leerde hoe ik kon ontspannen. Maar het belangrijkste: Ik ontdekte wat IK wilde en leerde mijzelf te respecteren voor wie ik was. De echte Sanne 😊. De real shit!
Herken je je hier ook in? Neem gerust eens contact met me op (www.fysiotherapiehanhart.nl)
Mijn lichaam wilde me wat vertellen. 19-08-2021
Deed ik er wel echt ‘alles’ aan om er vanaf te komen? In de afgelopen jaren vielen steeds meer puzzelstukjes langzaam in elkaar. Ik kwam erachter dat de manier waarop ik door het leven ging, voor mij ‘normaal’ was. Het was mijn waarheid geworden, waar ik in geloofde. Agenda tot op het uur volgepland, overal bij willen zijn, vinden dat er elke dag gesport of bewogen moest worden, ’s avonds nog even mijn werk afmaken, contacten onderhouden, opleidingen volgen, oppassen op nichtjes en neefjes, huishouden… Rennend ging ik door het leven, altijd te laat omdat ik nog wat wilde afmaken. Ken je dat plaatje van een hond die zijn eigen staart wil pakken? Die hond was ik.
Ik moest zoveel! En dan moest het ook nog eens goed hè! Want we mogen geen half werk leveren. Maar huh wacht: Van WIE? Was ik minder goed in mijn werk als ik grenzen aan gaf? Was ik minder aardig als ik niet overal bij was? Was ik raar als ik een keer minder leuk en aardig was? En natuurlijk de vraag: ‘Waarom had ik überhaupt rugpijn?’
Dit waren vragen die ik mezelf niet eens stelde. Tekens en signalen kreeg ik genoeg, maar ik zat zo in een automatisch patroon van (over-)leven. Ik had werk, ik had een huishouden, ik had sport, ik had vrienden en verjaardagen. Er waren gewoon dingen te doen. Ik zag het niet.
Ik liep vaak leeg op mijn werk, genoot niet van wat ik deed (omdat alles wat ik deed ‘moest’ en niet ‘mocht’), ik vinkte de taakjes op mijn to-do list af, en rende door de dag om alle afspraken zo goed mogelijk te doen (zelfs het bellen van een vriendin stond op dit to-do lijstje – sssttt).
Ik putte mijn lichaam uit en was eigenlijk zelfs nog ‘boos’ op mijzelf dat het me niet lukte. Dit werd een nare loep…
Volgende week vertel ik jullie wat mij heeft geholpen hieruit te komen. Tot dan 😊.
Weet je nog? Stilstand is achteruitgang…. 09-08-2021
Vorige week schreef ik een voorbeeld (één van de vele) van mijn grenzen die jarenlang verlegd werden. Vandaag had ik een afspraak bij mijn fysiotherapeut en ik had ein-de-lijk het gevoel dat ik hem kon vertellen dat het beter ging met mijn rug. Toen ik het mezelf hoorde zeggen kreeg ik een grote glimlach op mijn gezicht en toch durfde ik het bijna niet hardop te zeggen. Zou het dan echt na jarenlange rugpijn nu beter gaan? Gevoelens van ongeloof en blijdschap gingen door elkaar heen.
Zeven jaar lang ‘had’ ik flinke rugpijn. Met momenten zo heftig dat ik er zelfs niet van kon slapen. Ik had dagelijks pijn, stretchte mijn rug (vanuit een automatisme) meerdere malen per dag. Ging van fysiotherapeut, naar ziekenhuis, naar manueel therapeut en dit riedeltje 20 keer opnieuw. Kraken, prikken, masseren, oefeningen doen, klachten bijhouden in dagboekjes, stoppen met sporten, werken op een skippybal, rugbrace e.d. ‘Alles’ deed ik om ervan af te komen. Ik had hoop in het begin, maar dit verloor ik met de jaren. Ik leerde leven met de pijn. Het is wat het is. Mijn zwakke plek.
Spierspanning werd het genoemd, met een knikkerharde rug als gevolg. En weetje, die eerste fysiotherapeut (want natuurlijk heb ik er tig gehad) kwam al met de vraag: Ervaar je stress? Ik hoor mezelf nog zo zeggen; ‘Nee hoor, niet echt’. Ik zei er zelfs nog bij: “Ik heb geen man, geen kinderen, ik werk geen 60 uur en er zijn geen dingen waar ik mee zit’’. Kortom: Geen enkele reden tot stress toch? Ik ging dus op mijn houding letten, oefeningen doen en eigenlijke alle andere praktische tips opvolgen. En toch bleef het resultaat uit…
Wat deed ik verkeerd?
Nieuwsgierig? Lees volgende week meer.
Stilstand is achteruitgang ! 02-08-2021
Een tijdje geleden had ik een kleine ingreep: ik liet een moedervlekje weghalen (niets ernstigs, maar hij zat vooral op een onhandige plek). En uiteindelijk stelde die ingreep weinig voor, maar wat ik lastiger vond was dat ik even ‘rustig aan moest doen’ en dus niet mocht sporten of tillen. Dit ter voorkoming dat de wond weer open zou kunnen gaan en het minder mooi geneest. Dat is natuurlijk niet wat je wil….
Maar hoe kan het dan toch dat er een stemmetje komt die zegt; ‘maar ik voel me verder prima hoor, sporten moet best lukken’ of ‘ja maar ik woon alleen en zou toch echt dingen moeten doen’. En hup… toch net even over die grens heen gaan en daar vervolgens ZELF last van hebben!
Vroeger gebeurde dit me regelmatig! Ik ging met enige regelmaat over mijn grenzen heen en had dit zelf niet eens door. Ik ging zelfs sporten als ik op mijn tandvlees liep. Gewoon omdat ik ‘moest’ sporten. Het was mijn lichaam die mij dan een waarschuwing gaf. Inmiddels lukt het me veel beter om liever voor mezelf te zijn, hulp te vragen en grenzen aan te geven. Ik herken die stemmetjes, maar zie ze niet meer als de waarheid.
Het stellen van grenzen en het nemen van rust is lastig voor veel mensen. We willen onze tijd niet verspillen en ons vooral ‘nuttig’ voelen. We hebben alsmaar het gevoel dat we druk zijn, hebben hier last van, maar blijven zelf wel doorrennen. En zelfs als we wel tijd voelen dan weten we die zelf weer op te vullen met…. (tja wat eigenlijk) 😉
22-07-2021
Wist je dat ons onderbewuste brein systeem voor ruim 85% gemaakt wordt in de eerste 7 jaar van ons leven? Maar dat dit onderbewuste brein nu wel dagelijks bepaalt hoe jij je voelt, hoe je handelt, welke keuzes je maakt en hoe je reageert?
In die eerste 7 jaar van ons leven zijn we nog afhankelijk van onze opvoeders, vriendjes en vriendinnetjes en worden we beïnvloed door de wereld om ons heen. Maar in die eerste jaren wordt wel ons brein gevormd. We passen ons aan aan onze omgeving (de eisen van de maatschappij, onze opvoeding, de vriendschappen die je hebt, dat wat je hoort, ziet en voelt) en dit wordt een programmering in het brein.
Dat maakt dat we veel doen vanuit de ‘automatische piloot’. En…. Onze automatische piloot wint het altijd van ons bewuste brein.
Een belangrijke vraag voor jou: Hoe helpend is de informatie die je hebt opgeslagen als kind (en wat je als waarheid bent gaan zien)? Wordt je er nog gelukkig van? Zijn de eisen die je jezelf stelt nog dienend? En welke programmeringen heb jij opgeslagen en wat brengt dat jou?
Herken je dat? 19-07-2021
Dat je het leven leeft zoals je het leeft, maar dat je ergens diep van binnen weet dat er ook een leven is dat je zou willen leven?
Daar zit dus een verschil in.
Vaak gaan we op de automatische piloot door onze dagen heen. Elke dag op dezelfde manier, via dezelfde routines, gewoon zoals het hoort, gewoon omdat men dat verwacht.
Maar af en toe komt dat stemmetje dat zich afvraagt: Is dit het nou? De meeste mensen herkennen dit stemmetje, maar de vraag is: durf je er ook naar te luisteren?
Wat wil dit stemmetje eigenlijk tegen je zeggen?
Het gros van de mensen gaat nooit dat leven leven wat ze zouden willen leven. Dat klinkt vrij pessimistisch, i know, want het leven leven zoals je dat zou willen leven hangt niet vast aan het uitvoeren van je checklist met acties. Het is niet die ene baan, het is niet die perfecte partner, het is niet dat droomhuis. Het is niet datgene wat je fysiek kunt bereiken.
Het is een leven waarin je trouw bent aan jezelf. En dat is geen vaststaand gegeven!
Het vergt vooral lef en moed om te durven luisteren en andere keuzes te maken.
Sanne
Stress: 19-04-2021
Deze onzeker tijd kan een hoop stress geven voor mensen. Veel dingen die anders heel normaal zijn lopen anders of worden nu opeens niet meer normaal, elkaar een knuffel geven, samen uit eten, onbezorgd afspreken met vrienden, een normale werkdag op kantoor. Alles wat normaal was, is veranderd. Dit kan stress veroorzaken. Met het thuiswerken kan de druk hoger liggen, geen ruimte om even snel met collega´s te sparren of een werkhouden die niet zo optimaal is als dat je zou willen.
Wat doet stress feitelijk met het lichaam. Het stress hormoon zet het lichaam aan tot actie, met als doel overleven. Dit is een goed fenomeen in een nood situatie bijvoorbeeld als je achterna werd gezeten door de een vijand maar ook als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven en je net wat scherper moet zijn . Deze tijdelijk stressor is belangrijk dat we snel kunnen reageren, maar als dit stress hormoon te lang in het lichaam blijft zorgt er voor allerlei negatieve gevolgen voor ons lichaam.
Het stress hormoon zorgt voor een hoge alertheid, de hartslag, bloeddruk en ademhaling verhoogt. Toename van bloedtoevoer naar de hersenen en belemmerende programma´s worden onderdruk zoals spijsvertering en slaap. Spieren gaan strakker staan zodat ze meteen in actie kunnen komen, je wordt hyperalert. Als dit te lang duurt raakt het lichaam uitgepunt en kan uiteindelijk leiden tot klachten.
Vergelijk het met een kopje water wat je met een gestrekte arm vast houd. Als je wordt gevraagd dit 10 tellen vast te houden is dat geen enkel probleem en doe je dat zonder enige moeite. Maar als ik nu vraag om dit kopje 1 minuut vast te houden of 5 minuten of zelfs een uur wordt dat lichte kopje opeens heel zwaar. Zo werkt het ook met stress, tijdelijk stress kan je lichaam prima aan maar als dit te lang aan blijft houden kun je daar lichamelijk klachten van ervaren.
Wat kan je er aan doen om deze stressoren te verminderen. Zorg voor zelf, sta regelmatig bij je zelf stil om te kijken hoe je lichaam aanvoelt. Wat voel je? Ben je opgejaagd? Heb je het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt? Slaap je slecht? Ben je veel aan het piekeren? Ben je sneller geprikkeld? Dit zijn allemaal factoren die voor kunnen komen aan stress.
Wat kun je doen tegen stress?
- Zorg voor zo veel mogelijk ritme op je dag, maak een tijds planning met daarin ook rust momentjes, al is het maar 5 minuten.
- Ga even buiten wandelen: buitenlucht zorg voor een frisse neus en helder hoofd.
- Zorg dat je regelmatig en gezond eet.
- Kijk of er een meditatie vorm is die goed bij je past.
- Zorg dat je elke dag wat doet wat je leuk vindt, spelletje, puzzel, sporten.
- Praat erover met je naasten.
- Download een mindfulness app.
- Luister muziek waar je rustig van wordt.
- Ga sporten.
Inka